Autor:

Sam Cook CZ & SK

Karlovarský knedlík

Úroveň obtížnosti

Snadný

Doba přípravy

10 min.

Doba vaření

25 min.

Počet porcí

4

Příslušenství

Sekací nůž
Šlehací metla
Míchací nástavec
Hluboká mísa
Stěrka
Nádoba na vaření v páře s táckem

Ingredience

8 ks rohlíků nakrájených na kostičky
1 hrst nakrájené hladkolisté petržele
4 vejce
40 g másla
250 g plnotučného mléka
1 zarovnaná lžicka soli
1 špetka muškátového oříšku
2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky Slunečnicový nebo řepkový olej na vymazání

Postup

1. Do mixovací nádoby nasaďte sekací nůž a na něj šlehací metlu.
2. Do nádoby vlijte 4 bílky a 1 špetku soli. Uzavřete nádobu víkem a šlehejte 8 minut při rychlosti 4.
3. Vyšlehaný sníh přendejte z nádoby do misky.
4. Do mixovací nádoby nasaďte míchací nástavec. Přidejte 40 g změklého másla. Uzavřete nádobu víkem s uzavřenou zátkou a míchejte 2 minuty při 40 °C na rychlost 1.
5. Přidejte 250 g plnotučného mléka, 4 žloutky, 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky, 1 zarovnanou lžičku soli a 1 špetku muškátového oříšku. Uzavřete nádobu víkem s uzavřenou zátkou a míchejte 2 minuty při rychlosti 3.
6. Připravte si hlubokou mísu a do ní dejte 8 ks rohlíků nakrájených na kostičky a 1 hrst nakrájené hladkolisté petržele, zalijte připravenou směsí a přidejte vyšlehaný sníh. Pomocí stěrky opatrně promíchejte a nechte 10 minut odpočinut.
7. Směs rozdělte na 5 stejných dílů a vytvarujte z nich větší koule. Ty poté vložte do vrchní a spodní části nádoby na vaření v páře vymazané slunečnicovým nebo řepkovým olejem.
8. Do mixovací nádoby nalijte 1000 g vody a umístěte na ní nádobu na vaření v páře. Vařte v páře cca 15 minut.
9. Po vytažení potřete vlažné knedlíky rozpuštěným máslem, aby neokoraly.

další oblíbené recepty