Autor:

Sam Cook CZ & SK

Langoše

Úroveň obtížnosti

Snadný

Doba přípravy

7 min.

Doba vaření

50 min.

Počet porcí

4

Příslušenství

Míchací nástavec
Stěrka

Ingredience

400 g hladké mouky
150 g bílého jogurtu
1 zarovnaná lžíce oleje
1 zarovnaná lžička cukru
20 g čerstvého droždí
1 špetka soli
150 ml mléka
řepkový nebo slunečnicový olej na smažení

Na posypání a potření:
2 zarovnané lžíce oleje
5 stroužků prolisovaného česneku
kečup
tatarka
sýr

Postup

1. Do mixovací nádoby nasaďte míchací nástavec a přidejte 150 ml mléka, 20 g čerstvého droždí a 1 zarovnanou lžičku cukru. Uzavřete nádobu víkem s nasazenou zátkou a promíchejte: 37°C / 2 minuty / rychlost 1.
2. Nechte směs cca 10 minut odpočinout.
3. Do mixovací nádoby přidejte 400 g hladké mouky, 150 g bílého jogurtu, 1 zarovnanou lžíci oleje a 1 špetku soli. Uzavřete nádobu víkem s nasazenou zátkou a promíchejte: 4 minuty / rychlost 2.
4. Hotové těsto přendejte pomocí stěrky do misky a nechejte kynout 15 minut pod utěrkou.
5. Po vykynutí těsto přeneste na pomoučený vál a rozdělte na malé bochánky, které nechte ještě cca 25 minut kynout.
6. Poté bochánky válečkem rozválejte na tenké placky a ručně po obvodu roztáhněte do stran zhruba na velikost pánve (cca 20 – 23 cm). Smažte zvlášť na pánvi na oleji dozlatova z obou stran.
7. Usmažené langoše potřete směsí oleje a prolisovaného česneku. Ozdobte kečupem, tatarkou a bohatě posypte strouhaným sýrem.

TIP: Langoše můžete podávat také na sladko, například se sýrem Ricotta a s ovocem a šlehačkou, nebo s Nutellou apod.

další oblíbené recepty