Autor:

Sam Cook CZ & SK

Poctivá kulajda

Úroveň obtížnosti

Snadný

Doba přípravy

10 min.

Doba vaření

1 h

Počet porcí

6

Příslušenství

Sekací nůž Míchací nástavec Stěrka

Ingredience

1 střední cibule
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
1 zarovnaná lžička kmínu
1 zarovnaná lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
70 g másla
40 g (1 svazek) čerstvého kopru
250 g čerstvých hřibků. Pokud máte houby sušené, namočte je předem alespoň na hodinu do vlažné vody. Houby by měly být vodou celé zakryté
300 g brambor nakrájených na kostičky
1/2 lžičky soli
250 g čerstvé smetany ke šlehání (33% tuku)
1000 g vývaru
6 ks vajec
3 zarovnané lžíce octa
3 zarovnané lžičky cukru

Postup

1. Do mixovací nádoby umístěte sekací nůž, poté 1 oloupanou a napůl rozkrojenou střední cibuli. Uzavřete nádobu víkem s nasazenou zátkou a cibuli nasekejte: 6 sekund / rychlost 6.
2. Z nádoby vyjměte sekací nůž a nasaďte míchací nástavec. Pomocí stěrky stáhněte cibuli z boků nádoby do jejího středu. K cibuli přidejte 70 g másla a 1 zarovnanou lžíci oleje. Uzavřete nádobu víkem s otevřenou zátkou a cibuli osmahněte: 120 °C / 14 minut / rychlost 1.
3. Přidejte čerstvé hříbky. Pokud používáte sušené, nejprve z nich pečlivě sceďte vodu, ve které se namáčely. Dále přidejte 300 g na kostičky nakrájených brambor a 1 zarovnanou lžičku drceného kmínu. Uzavřete nádobu víkem s nasazenou zátkou a vše povařte: 100 °C / 2 minut / rychlost 1.
4. Přidejte 1 vrchovatou lžíci hladké mouky. Uzavřete nádobu víkem s nasazenou zátkou a povařte: 100 °C / 1 minutu / rychlost 2.
5. Přilijte 1000 g vývaru a 1/2 lžičky soli (můžete přidat a nechat vyvařit stonky z kopru). Uzavřete nádobu víkem s nasazenou zátkou a opět povařte: 100 °C / 30 minut / rychlost 1.
6. Opatrně vytáhněte vyvařené koprové stonky, přidejte 3 zarovnané lžičky cukru, 2 zarovnané lžíce octa a koprovou nať. Uzavřete nádobu víkem s otevřenou zátkou a opět chvíli povařte: 100 °C / 5 minut / rychlost 1.
7. Přilijte 250 g čerstvé smetany ke šlehání. 15.Uzavřete nádobu víkem s nasazenou zátkou a povařte: 100 °C/ 3 minuty / rychlost 1.

další oblíbené recepty