Autor:

Sam Cook CZ & SK

Dršťková polévka

Úroveň obtížnosti

Střední

Doba přípravy

15 min.

Doba vaření

2 h 30 min.

Počet porcí

6

Příslušenství

Sekací nůž
Míchací nástavec
Stěrka

Ingredience

1 kg předvařených hovězích dršťek
3000 g vody
1500 g vývaru
150 g cibule (1 středně velká cibule)
120 g sádla
120 g hladké mouky
3 vrchovaté lžičky mleté sladké papriky
1 špetka chilli koření
1 vrchovatá lžička celého kmínu
1 vrchovatá lžička libečku
1 vrchovatá lžíce majoránky
4 stroužky prolisovaného česneku
5 zarovnaných lžiček soli
1 zarovnaná lžička pepře
Hladkolistá petžel na ozdobu

Postup

1. Do mixovací nádoby nasaďte míchací nástavec. Přidejte 1000 g předvařených hovězích dršťek, 1500 g vody a 1 zarovnanou lžičku soli. Uzavřete nádobu víkem s nasazenou zátkou a povařte: 100 °C / 25 minut / rychlost 1. 2. Dršťky sceďte a opláchněte. 3. Poté dršťky opět vložte do mixovací nádoby, přidejte 1500 g vody a 1 zarovnanou lžičku soli. Uzavřete nádobu víkem s nasazenou zátkou a povařte: 100 °C / 25 minut / rychlost 1.
4. Dršťky sceďte, opláchněte a přendejte do misky.
5. Do mixovací nádoby umístěte sekací nůž, vložte oloupanou a napůl rozkrojenou 1 střední cibuli. Uzavřete nádobu víkem s nasazenou zátkou a sekejte: 6 sekund / rychlost 6.
6. Z mixovací nádoby vyjměte sekací nůž a nasaďte míchací nástavec. Pomocí stěrky stáhněte z boků nádoby cibuli do jejího středu a přidejte 120 g sádla. Uzavřete nádobu víkem s otevřenou zátkou a cibuli osmahněte: 120 °C / 8 minut / rychlost 1.
7. Přidejte 120 g hladké mouky. Uzavřete nádobu víkem s otevřenou zátkou a vše osmahněte: 120 °C / 5 minut / rychlost 1.
8. Přidejte 3 vrchovaté lžičky mleté sladké papriky. Uzavřete nádobu víkem s otevřenou zátkou a opět osmahněte: 120 °C / 3 minuty / rychlost 2.
9. Otevřete víko nádoby a přidejte 1500 g vývaru, 1 vrchovatou lžičku celého kmínu, 5 zarovnaných lžiček soli, 2 zarovnanáné lžičky pepře, 1 vrchovatou lžičku libečku a 1 špetku chilli koření. Uzavřete nádobu víkem s nasazenou zátkou a povařte: 100 °C / 60 minut / / rychlost 1.
10. Přendejte z misky do mixovací nádoby 1000 g předem povařených a scezených držťěk, přidejte 4 stroužky prolisovaného česneku a 1 vrchovatou lžíci majoránky. Uzavřete nádobu víkem s nasazenou zátkou a povařte: 10 minut / 100 °C / rychlost 1.
11. Polévku posypyte na drobno nakrájenou čestvou hladkolistou petrželí a podávejte s pečivem. Polévka je hustá a sytá a může sloužit i jako hlavní jídlo.

další oblíbené recepty