Autor:

Sam Cook CZ & SK

Honzíkovy buchty

Úroveň obtížnosti

Snadný

Doba přípravy

10 min.

Doba vaření

2 h 15 min.

Počet porcí

4 (15 buchet)

Příslušenství

Míchací nástavec
Stěrka
Pekáč na pečení buchet

Ingredience

500 g hladké mouky
30 g droždí
250 g mléka
1 zarovnaná lžička soli
2 zarovnané lžice cukru krupice
150 g slunečnicového oleje
1 zarovnaná lžička cukru na kvásek
Cukr moučka na posypaní
3 g másla na vymázání pekáčku
10 g másla na pomázání buchet

Náplň do buchet:
Švestková povidla
200 g tučného tvarohu
1 žloutek
Nastrouhaná kůra z půlky citronu (žlutá část)
2 vrchovaté lžíce moučkového cukru

Postup

1. Do mixovací nádoby nasaďte míchací nástavec a přidejte 250 g mléka, 30 g čerstvého droždí a 1 zarovnanou lžičku cukru. Uzavřete nádobu víkem s nasazenou zátkou a promíchejte: 37°C / 2 minuty / rychlost 1.
2. Nechte těsto cca 10 minut odpočinout.
3. Do mixovací nádoby přidejte 500 g hladké mouky, 150 g slunečnicového oleje, 1 zarovnanou lžičku soli a 2 zarovnané lžíce cukru. Uzavřete nádobu víkem s nasazenou zátkou a promíchejte: 3 minuty / rychlost 3.
4. Těsto nechte v nádobě kynout 15 min. Mezitím si připravte misku, do ní dejte 200 g tučného tvarohu, nastrouhanou kůru z 1/2 citronu, 1 žloutek a 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru. Vše důkladně promíchejte.
5. Vykynuté těsto přendejte z nádoby na pomoučený vál a rozdělte na 5 bochánků. Každý bochánek rozdělte na 3 stejné díly, každý díl roztáhněte a do středu vložte 1 zarovnanou lžičku švestkových povidel a 1 vrchovatou lžičku tvarohové směsi. Naplněné buchty důkladně zabalte s těsto na koncích přimámčkněte k sobě.
6. Buchty naskládejte do pekáčku vymazaného máslem a vrch pomažte rozpuštěným máslem. Vložte do trouby předehráté na 170 °Ca pečte 45 minut na spodní a horní ohřev.
7. Po vyndání z trouby poprašte moučkovým cukrem.

další oblíbené recepty