Autor:

Sam Cook CZ & SK

Houskový knedlík

Úroveň obtížnosti

Snadný

Doba přípravy

5 min.

Doba vaření

2 h 15 min.

Počet porcí

6

Příslušenství

Míchací nástavec
Nádoba na vaření v páře
Stěrka

Ingredience

15 g čerstvého droždí
300 g mléka
1 zarovnaná lžička cukru
1 vejce
500 g hrubé mouky
2 rohlíky nebo housky (starší ale vláčné)
3 g soli
Slunečnicový nebo řepkový olej

Postup

1. Do mixovací nádoby nasaďte míchací nástavec a přidejte 300 g mléka, 15 g čerstvého droždí, 1 zarovnanou lžičku cukru. Uzavřete nádobu víkem s nasazenou zátkou a míchejte při 37°C / 2 minuty / rychlostí 1.
2. Nechte směs odpočinout cca 10 minut.
3. Do mixovací nádoby přidejte 1 vejce a míchejte 10 sekund / rychlostí 3.
4. Do mixovací nádoby přidejte 500 g hladké mouky, 2 rohlíky nakrájené na kostičky a 3 g soli. Uzavřete nádobu víkem s nasazenou zátkou a míchejte 4 minuty / rychlost 2.
5. Těsto přendejte do mísy a nechte kynout 1 hodinu pod utěrkou. Těsto by mnělo zdvojnásobit svůj objem.
6. Po vykynutí těsto rozdělte na dvě stejně velké šišky, které vložte do vrchní a spodní části napařovací nádoby vymazané olejem. Nechte kynout ještě cca 30 minut pod zavřeným víkem nádoby.
7. Do mixovací nádoby nalijte 1000 g vody a umísťete na ní nádobu na vaření v páře s knedlíky. Vařte v páře 25 minut.
8. Po vytažení potřete vlažné knedlíky olejem, aby neokoraly.

další oblíbené recepty

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.