Autor:

Sam Cook CZ & SK

Houskový knedlík

Úroveň obtížnosti

Snadný

Doba přípravy

5 min.

Doba vaření

2 h 15 min.

Počet porcí

6

Příslušenství

Míchací nástavec
Nádoba na vaření v páře
Stěrka

Ingredience

15 g čerstvého droždí
300 g mléka
1 zarovnaná lžička cukru
1 vejce
500 g hrubé mouky
2 rohlíky nebo housky (starší ale vláčné)
3 g soli
Slunečnicový nebo řepkový olej

Postup

1. Do mixovací nádoby nasaďte míchací nástavec a přidejte 300 g mléka, 15 g čerstvého droždí, 1 zarovnanou lžičku cukru. Uzavřete nádobu víkem s nasazenou zátkou a míchejte při 37°C / 2 minuty / rychlostí 1.
2. Nechte směs odpočinout cca 10 minut.
3. Do mixovací nádoby přidejte 1 vejce a míchejte 10 sekund / rychlostí 3.
4. Do mixovací nádoby přidejte 500 g hladké mouky, 2 rohlíky nakrájené na kostičky a 3 g soli. Uzavřete nádobu víkem s nasazenou zátkou a míchejte 4 minuty / rychlost 2.
5. Těsto přendejte do mísy a nechte kynout 1 hodinu pod utěrkou. Těsto by mnělo zdvojnásobit svůj objem.
6. Po vykynutí těsto rozdělte na dvě stejně velké šišky, které vložte do vrchní a spodní části napařovací nádoby vymazané olejem. Nechte kynout ještě cca 30 minut pod zavřeným víkem nádoby.
7. Do mixovací nádoby nalijte 1000 g vody a umísťete na ní nádobu na vaření v páře s knedlíky. Vařte v páře 25 minut.
8. Po vytažení potřete vlažné knedlíky olejem, aby neokoraly.

další oblíbené recepty