Autor:

Sam Cook CZ & SK

Hovězí guláš

Úroveň obtížnosti

Střední

Doba přípravy

10 min.

Doba vaření

2 h 30 min.

Počet porcí

6

Příslušenství

Sekací nůž
Míchací nástavec
Stěrka

Ingredience

1000 g hovězí kližky nakrájené na cca 2 cm kostky
600 g cibule
800 g hovězího vývaru
120 g rajčatového protlaku
80 g sádla
2 vrchovaté lžíce mleté sladké (maďarské) papriky
5 stroužků česneku
1 vrchovatá lžička drceného kmínu
1 vrchovatá lžička sušené majoránky
2 zarovnané lžičky soli
1 zarovnaná lžíčka pepře

TIP: pokud máte rádi pikantnější jídla, můžete přidat dle chuti špetku mletého chilli

Postup

1. Do mixovací nádoby umístěte míchací nástavec. Vložte 40 g sádla, 1000 g hovězí kližky nakrájené na kostičky, 2 zarovnané lžičky soli, 1 zarovnanou lžičku pepře a 1 vrchovatou lžičku drceného kmínu. Uzavřete nádobu víkem s otevřenou zátkou a maso osmahněte (nechte „zatáhnout“) 120 °C / 13 minut / rychlost 1.
2. Maso i šťávu přendejte z mixovací nádoby do misky. Do nádoby nasaďte sekací nůž, poté 600 g oloupané a napůl rozkrojené cibule. Uzavřete nádobu víkem s nasazenou zátkou a sekejte 8 sekund / rychlost 8.
3. Pomocí stěrky stáhněte cibuli z boků mixovací nádoby do jejího středu a přidejte 40 g sádla, 2 vrchovaté lžíce mleté sladké papriky, případně mleté chilli dle chuti. Uzavřete nádobu víkem s otevřenou zátkou a povařte 110 °C / 7 minut / rychlost 1, zpětný chod.
4. Přidejte 120 g rajčatového protlaku. Uzavřete nádobu víkem s otevřenou zátkou a povařte 110 °C / 5 minut / rychlost 1, zpětný chod.
5. Do mixovací nádoby přidejde 800 g hovězího vývaru. Uzavřete nádobu víkem s nasazenou zátkou a míchejte 100 °C / 20 minut / rychlost 1, zpětný chod.
6. Poté vše promixujte: 20 sekund, rychlost 10.
7. Přidejte maso a šťávu z misky, 5 prolisovaných stroužku česneku a 1 vrchovatou lžičku majoránky. Uzavřete nádobu víkem s nasazenou zátkou a povařte: 100 °C / 90 minut / rychlost 1, zpětný chod.

další oblíbené recepty