Autor:

Sam Cook CZ & SK

Jelito a jitrnice s kysaným zelím a bramborem

Úroveň obtížnosti

Snadný

Doba přípravy

10 min.

Doba vaření

1 h 30 min.

Počet porcí

2

Příslušenství

Sekací nůž
Míchací nástavec
Nádoba na vaření v páře
Tácek do nádoby na vaření v páře
Stěrka
Hřídel

Ingredience

2 ks kroupová jelita 2 ks jitrnice 800 g oloupaných brambor 70 g anglické slaniny nakrájené na malé kostičky 2 ks střední cibule 1 ks nastrouhané brambory (na zahuštění zelí)
1 zarovnaná lžička drceného kmínu
500 g kysaného zelí
300 g vody
2 zarovnané lžičky cukru
1 zarovnaná lžička soli
100 g nálevu se zelí
2 zarovnané lžíce hladké mouky

Postup

1. Do mixovací nádoby umístěte sekací nůž, poté vložte 2 oloupané cibule rozkrojené napůl. Uzavřete nádobu víkem s nasazenou zátkou a nasekejte: 6 sekund / rychlost 6.
2. Pomocí stěrky stáhněte cibuli z boků mixovací nádoby do jejího středu, přidejte 30 g sádla a 70 g na kostičky nakrajéné anglické slaniny. Uzavřete nádobu víkem s otevřenou zátkou a osmahněte: 100 °C / 8 minut / rychlost 1.
3. Do mixovací nádoby přidejte 500g scezeného kysaného zelí, 1 zarovnanou lžičku drceného kmínu, 1ks nadrobno nastrouhané středně velké brambory, 300 g vody, 100 g nálevu se zelí, 2 zarované lžičky cukru, 2 zarovnané lžíce hladké mouky. Promíchejte 100 °C / 30 minut / rychlost 1.
4. Uvařené zelí přendejte do jiné misky, mixovací nadobu umyjte a nalijte do ní 2000 g vody.
5. Na mixovací nádobu nasaďte nadobu na vaření v páře. Na její spodní část dejte 800 g na kostičky nakrájených brambor a osolte 2 zarovnanými lžičkami soli. Zvolte program vaření v páře, čas 25 min.
6. Poté na horní nerezový tácek položte jelita a jitrnice. Zvolte program vaření v páře, 10 min.
7. Vše naaranžujte na talíře a ihned podávejte.

další oblíbené recepty