Autor:

Sam Cook CZ & SK

Plněné papriky s rajskou omáčkou

Úroveň obtížnosti

Střední

Doba přípravy

20 min.

Doba vaření

1 h 45 min.

Počet porcí

4

Příslušenství

Sekací nůž Míchací nástavec Nádoba na vaření v páře Stěrka

Ingredience

Na plněné papriky:
500 g mletého masa (ideálně 350 g vepřové plece + 150 g bůčku)
1 vejce
2 zarovnané lžičky soli
1 zarovnaná lžička pepře
3 stroužky prolisovaného česneku
1 zarovnaná lžička mletého kmínu
1 zarovnaná lžička celého kmínu
1 špetka muškátového oříšku
1000 g vody

Na omáčku:
60 g másla
50 g hladké mouky
1 ks cibule
400 g loupaných rajčat
140 g rajského protlaku
800 g vývaru
1/2 zarovnané lžičky mleté skořice
2 zarovnané lžičky soli
1 ks bobkový list
5 kuliček nového koření
1/2 zarovnané lžičky sušeného tymiánu
5 kuliček celého pepře
cukr krupice nebo krystal (na dochucení)

Postup

Příprava plněných paprik:
1. Do mixovací nádoby umístěte míchací nástavec. Do nádoby postupně vložte 500 g mletého masa, 1 vejce, 2 zarovnané lžičky soli, 1 zarovnanou lžičku pepře, 3 stroužky prolisovaného česneku, 1 zarovnanou lžičku mletého kmínu a 1 špetku muškátového oříšku. Uzavřete nádobu víkem s nasazenou zátkou a promíchejte: 40 sekund / rychlost 5.
2. Masovou směs pomocí stěrky přendejte z nádoby do misky a touto směsí naplňte předem umyté a vydlabané papriky. Postupujte důkladně a směs v paprikách průběžně upěchujte. Papriky naplněné masovou směsí naskládejte do nádoby na vaření v páře.
3. Mixovací nádobu umyjte a nalijte do ní 1000 g vody. Poté na mixovací nádobu umístěte nádobu na vaření v páře s paprikami naplněnými masovou směsí. Vařte v páře: 40 minut.

Příprava rajské omáčky:
1. Do mixovací nádoby umístěte sekací nůž, vložte oloupanou a napůl rozkrojenou 1 středně vekou cibuli. Uzavřete nádobu víkem s nasazenou zátkou a cibuli nasekejte: 6 sekund / rychlost 6.
2. Z mixovací nádoby vyjměte sekací nůž a místo něj nasaďte míchací nástavec. Pomocí stěrky stáhněte nasekanou cibuli z boků nádoby do jejího středu a přidejte 60 g másla. Uzavřete nádobu víkem s otevřenou zátkou a cibuli osmahněte: 120 °C / 8 minut / rychlost 1.
3. Přidejte 1 bobkový list, 5 kuliček nového koření a 5 kuliček celého pepře. Uzavřete nádobu víkem s otevřenou zátkou a znovu vše osmahněte: 120 °C / 3 minuty / rychlost 1.
4. Do nádoby přidejte 50 g hladké mouky a 140 g rajského protlaku. Uzavřete nádobu víkem s otevřenou zátkou a opět vše osmahněte: 120 °C / 2 minuty / rychlost 2.
5. Do nádoby přidejte 400 g loupaných rajčat, přilijte 800 g vývaru, přisypte 1 zarovnanou lžičku soli, 1/2 zarovnané lžičky sušeného tymiánu, 1/2 zarovnané lžičky mleté skořice a 2 zarovnané lžíce cukru. Uzavřete nádobu víkem s nasazenou zátkou a vše společně povařte: 100 °C / 30 minut / rychlost 1.
6. Omáčku propasírujte přes jemné sítko a dochuťte solí a cukrem. Omáčka by měla být sladkokyselá s výraznou chutí rajčat. Do hotové omáčky vložte plněné papriky.
7. Hotový pokrm podávejte s houskovým knedlíkem nebo vařenou rýži.

další oblíbené recepty