Autor:

Sam Cook CZ & SK

Staročeské bramboráčky

Úroveň obtížnosti

Snadný

Doba přípravy

15 min.

Doba vaření

35 min.

Počet porcí

4

Příslušenství

Sekací nůž
Krájecí a strouhací kotouč
Víko s podavačem
Pěchovadlo
Stěrka

Ingredience

650 g oloupaných brambor (ideálně velikost do podavače ve víku)
100 g slaniny nakrájené na malé kostičky
5 stroužků prolisovaného česneku
2 vejce
100 g hladké mouky
1 zarovnaná lžička soli
1 zarovnaná lžička pepře
1 zarovnaná lžička kmínu
1 vrchovatá lžíce majoránky

Postup

1. Do mixovací nádoby umístěte hřídel, na hřídel nasaďte strouhací kotouč. Nádobu uzavřete víkem s podavačem. Nastrouhejte 650 g brambor pomocí pěchovadla: 30 sekund / rychlost 5.
2. Vytáhněte z mixovací nádoby hřídel a strouhací kotouč a nasaďte sekací nůž.
3. Pomocí stěrky stáhněte nastrouhané brambory z boků mixovací nádoby do jejího středu. Do nádoby přidejte 100 g slaniny nakrájené na malé kostičky, 5 stroužků prolisovaného česneku, 2 celá vejce, 100 g hladké mouky, 1 zarovnanou lžičku soli, 1 zarovnanou lžičku pepře, 1 zarovnanou lžičku kmínu a 1 vrchovatou lžíci majoránky. Uzavřete nádobu víkem s nasazenou zátkou a promíchejte: 15 sekund / rychlost 3 zpětný chod.
4. Bramboráčky smažte jednotlivě na pánvi do zlatova z obou stran, ideálně na sádle.

TIP: Podávejte s bylinkovým dipem ze zakysané smetany.

další oblíbené recepty