Autor:

Sam Cook CZ & SK

Zelňačka

Úroveň obtížnosti

Snadný

Doba přípravy

10 min.

Doba vaření

1 h 30 min.

Počet porcí

6

Příslušenství

Sekací nůž
Míchací nástavec Stěrka

Ingredience

1 ks cibule
2 ks klobásy
2 zarovnané lžíce sladké papriky
500 g bílého kysaného zelí
2 bobkové listy
450 g brambor
1500 g vývaru
1 zarovnaná lžička drceného kmínu
2 lžíce sádla
5 kuliček nového koření
150 g smetany ke šlehání
1/2 lžičky soli

Postup

1. Do mixovací nádoby umístěte sekací nůž, vložte oloupanou a napůl rozkrojenou 1 středně velkou cibuli. Uzavřete nádobu víkem s nasazenou zátkou a cibuli nasekejte: 6 sekund / rychlost 6.
2. Z mixovací nádoby vyjměte sekací nůž a nasaďte míchací nástavec. Pomocí stěrky stáhněte nasekanou cibuli z boků nádoby do jejího středu. Přidejte 2 lžíce sádla. Uzavřete nádobu víkem s otevřenou zátkou a cibuli osmahněte: 120 °C / 8 minut / rychlost 1.
3. Přidejte 2 ks klobásy nakrájené na půlkolečka. Uzavřete nádobu víkem s otevřenou zátkou a klobásu s cibulí osmahněte: 120 °C / 8 minut / rychlost 1.
4. Přidejte 2 zarovnané lžíce sladké papriky. Uzavřete nádobu víkem s otevřenou zátkou a orestujte: 120 °C / 5 minut / rychlost 1.
5. Přidejte 450 g brambor nakrájených na kostičky a 1/2 lžičky soli. Uzavřete nádobu víkem s otevřenou zátkou a znovu orestujte: 120 °C / 5 minut / rychlost 1.
6. Přidejte 2 ks bobkového listu, 5 kuliček nového koření, 1 zarovnanou lžičku drceného kmínu, 1500 g vývaru a 500 g scezeného kysaného zelí. Uzavřete nádobu víkem s nasazenou zátkou a vše povařte: 100 °C / 50 minut / rychlost 1.
7. Přidejte 150 g smetany ke šlehání. Uzavřete nádobu víkem s nasazenou zátkou a opět povařte: 100 °C / 10 minut / rychlost 1.
8. Hotovou zelňačku můžete na talířích dozdobit lžící zakysané smetany. Pokud máte raději pikantnější jídla, můžete sladkou papriku částečně nahradit paprikou pálivou nebo přidat špetku mletého chilli koření.

další oblíbené recepty